Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Majka
Szybkie i proste danie na obiad, jak i na ciepłą kolację...

Składniki

  • Omlet: jajka 6szt
  • woda gazowana 6 łyżek
  • Mąka 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • Sól, olej
  • Farsz: pieczarki 500 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Masło 2 łyżki
  • śmietana 18 % 3 łyżki
  • Zielona natka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Ser żółty 150 g

Przygotowanie

  1. Cebulę obierać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę.
    Pieczarki oczyścić,drobno pokroić,dodać do cebuli i smażyć do całkowitego odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki.
    Przesmażyć krótko,do połączenia się składników.

  2. Żółty ser zetrzeć na grubej tarce

  3. Do miski wsypać mąkę,dodać proszek,szczyptę soli i wodę,dokładnie wymieszać widelcem na jednolita masę.Wbić jajka, roztrzepać lub zmiksować.
    Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju,wlać 1/2 masy jajecznej. Smażyć krótko, tylko do ścięcia,tak aby można było odwrócić omlet na drugą stronę. Po odwróceniu, na podpieczonej stronie omleta,szybko nałożyć 1/2 pieczarek,posypać połową startego ser i złożyć na pół. Smażyć do zrumienienia jedną połowę omleta, odwrócić i podsmażyć drugą stronę.
    Z pozostałych składników przygotować drugi omlet.
    Omlety przekroić na pół i od razu podawać.
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 26 września 2019
Pyszny omlecik :)
Składniki
  • Omlet: jajka 6szt
  • woda gazowana 6 łyżek
  • Mąka 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • Sól, olej
  • Farsz: pieczarki 500 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Masło 2 łyżki
  • śmietana 18 % 3 łyżki
  • Zielona natka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Ser żółty 150 g
Składniki