Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Omlet z cukinią i mozarellą"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5174
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 37
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5174
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 37
Składniki
Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cukinię zetrzyj wraz ze skórą na tarce na dużych oczkach. Ser mozzarella pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.
Do miski wbij jajka, energicznie roztrzep trzepaczką lub zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, śmietankę kremówkę, startą cukinię, pokrojony ser mozzarella, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszaj, by powstało jednolite ciasto. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć pokrojony boczek i smaż tak długo, aż się zrumieni. Następnie dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię wlej masę jajeczną i poruszaj patelnią tak, by masa równomiernie się rozlała. Smaż pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu, aż masa się zetnie i ser rozpuści. Gdy spód omletu delikatnie się zarumieni, przełóż go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 5 min.
Można też omlet przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 3-5 minut.
20 minut. Sztuka: 745 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie