Omlet brokułowy z komosą ryżową i pomidorami

Omlet brokułowy z komosą ryżową i pomidorami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ellie
Przepyszny omlet, który idealnie sprawdzi się na pożywne śniadanie, obiad lub kolację.

Składniki

  • 2 jajka od szczęśliwych kur
  • dwie łyżki wody
  • 40-50 g komosy ryżowej
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 pomidor, średniej wielkości
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • świeża rukola

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od gotowania komosy. Możecie zrobić to wcześniej, by oszczędzić później nieco czasu. Suchą komosę lekko prażymy w garnuszku, zalewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy odrobinę soli, zagotowujemy. Potem zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Pozostawiamy na kolejne 10-15 minut w rondelku.

    Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.

  2. Jajka dokładnie roztrzepujemy z wodą, dodajemy ugotowaną komosę ryżową, następnie sól i pieprz.
    Na oleju kokosowym podsmażamy drobno posiekany czosnek i wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy drobno pokrojone różyczki brokuła i cieniutkie plasterki pomidora. Przykrywamy i zostawiamy na kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu do czasu, aż góra się zetnie.
    Moja propozycja podania to gęsta passata pomidorowa i świeża rukola. :)

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 14 maja 2016
Przepyszne :)
Składniki
  • 2 jajka od szczęśliwych kur
  • dwie łyżki wody
  • 40-50 g komosy ryżowej
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 pomidor, średniej wielkości
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • świeża rukola
Składniki