Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Oliwkowe pulpety"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 239
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 239
Składniki
Cebule oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Jedną cebulę odłóż do sosu, drugą dodaj do mielonego mięsa. Osącz z zalewy kilka oliwek (czarnych lub zielonych), posiekaj je na mniejsze kawałki. Również dodaj do mięsa mielonego. Wbij jajko, dosyp bułkę tartą, dolej 1-2 łyżki wody. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyrób masę mięsną. Zwilżonymi wodą rękoma formuj z niej niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Szybko obsmaż mięsne kulki.
W rondelku na łyżce oleju zeszklij resztę posiekanej cebuli oraz 2 ząbki czosnku. Dodaj lekko rozdrobnione pomidory wraz z zalewą, całość zagotuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (ewentualnie odrobiną cukru). Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
Do przygotowanego sosu pomidorowego włóż obsmażone pulpeciki. Podgrzej w sosie na małym ogniu jeszcze kilka minut. Rozłóż danie na talerze. Udekoruj świeżą bazylią.Źródło: Świat kobiety