Okon z azjatycka nuta

Okon z azjatycka nuta
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: golona102
Smaczne danie,okoniamorskiego mozna zastapic slodkowodnym, makrela, badzinna ryba. A warzywa mozna uzywac jakie sie lubi. Marynata do ryby jest naprawde mniam

Składniki

  • Okon lub inna ryba, 2-4
  • ryz, 200 g
  • papryka zielona, 1
  • Papryka czerwona, 1
  • marchewka, 1
  • pietruszka, 1
  • kapusta pekinska, kilka lisci
  • groszek mlody, troszeczke
  • cebula czerwona, 1
  • kolendra posiekana, 2 lyzki
  • czosnek, duzo
  • imbir posiekany, 2 lyzeczki
  • sos sojowy, lyzka
  • sos rybny, lyzka
  • sos ostrygowy, 2 lyzki
  • przyprawa 5 smakow, 2 lyzeczki
  • sok z cytryny, 4 lyzki
  • kardamon czarny i zielony, po2 sztuki

Przygotowanie

  1. polowe imbiru, czosnku i chilli, polowe kolendry ( uzylem lodyg0, przyprawy 5 smakow, lyzke oliwy, sos sojowy i rybny, miksujemy na gladka marynate. Rybe filetujemy, kroimy na czesci zalewamy marynata i do lodowki.

  2. Ryz myjemy, zalewamy woda, dodajemy kardamon i gotujemy

  3. Warzywa kroimy jak kto lubi, smazymy okolo minuty kazdy rodzaj z osobna , na bardzo wysokiej temperaturze. Maja byc chrupiace. Mieszamy i odstawiamy,

  4. Gdy ryz jest gotowy, to rozgrzewamy patelnie bardzo mocno, wrzucamy czosnek, imbir i chili, na 30 sekund, pozniej lyzeczka cukru, sok z cytryny, warzywa ktore wczesniej podsmazylismy, przyprawa 5 smakow, sos ostrygowy. Kolendra i gotowe. 2 patelnia, bardzo goraca, smazymy rybe z kazdej strony okolo minutki, ma byc delikatna, a nie wysuszona na wior, chyba ze mamy grube kawalki to smazymy dluzej i smacznego

Składniki
  • Okon lub inna ryba, 2-4
  • ryz, 200 g
  • papryka zielona, 1
  • Papryka czerwona, 1
  • marchewka, 1
  • pietruszka, 1
  • kapusta pekinska, kilka lisci
  • groszek mlody, troszeczke
  • cebula czerwona, 1
  • kolendra posiekana, 2 lyzki
  • czosnek, duzo
  • imbir posiekany, 2 lyzeczki
  • sos sojowy, lyzka
  • sos rybny, lyzka
  • sos ostrygowy, 2 lyzki
  • przyprawa 5 smakow, 2 lyzeczki
  • sok z cytryny, 4 lyzki
  • kardamon czarny i zielony, po2 sztuki
Składniki