Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można tak przygotować każdą rybę, uparowaną rybę polewa się pod koniec aromatyzowanym olejem.
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 217
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 49
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3308
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 217
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 49
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3308
Składniki
Okonie morskie to wyjątkowo smaczne ryby, mają białe delikatne chude mięso. Jeszcze bardziej cenie nasze okonie ale te nie mają ości. Sprawiłam je, oskrobałam i nacięłam. Posoliłam po wierzchu i wewnątrz. Do środka dałam kilka plasterków cytryny. Dałam je do garnka na parze. jeśli się nie mieści to można je pokroić na kawałki. Parowałam je około 20 minut- zawsze można rozchylić nacięcie i sprawdzić.
Na patelni rozgrzałam na małym ogniu olej, dodałam przeciśnięte ząbki czosnku, posiekany imbir marynowany, chili i ziarna sezamu. Podsmażałam aż czosnek zacznie pachnieć- jak tylko zacznie się rumienić trzeba wyłączyć ogień bo będzie gorzki. Wrzącym olejem polewa się świeżo wyjętą rybę na talerzu. na koniec całość posypałam szczypiorem i spryskałam sokiem z cytryny.