Okoń morski na parze

Okoń morski na parze
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Można tak przygotować każdą rybę, uparowaną rybę polewa się pod koniec aromatyzowanym olejem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Okonie morskie to wyjątkowo smaczne ryby, mają białe delikatne chude mięso. Jeszcze bardziej cenie nasze okonie ale te nie mają ości.
    Sprawiłam je, oskrobałam i nacięłam. Posoliłam po wierzchu i wewnątrz. Do środka dałam kilka plasterków cytryny.
    Dałam je do garnka na parze. jeśli się nie mieści to można je pokroić na kawałki. Parowałam je około 20 minut- zawsze można rozchylić nacięcie i sprawdzić.

  2. Na patelni rozgrzałam na małym ogniu olej, dodałam przeciśnięte ząbki czosnku, posiekany imbir marynowany, chili i ziarna sezamu. Podsmażałam aż czosnek zacznie pachnieć- jak tylko zacznie się rumienić trzeba wyłączyć ogień bo będzie gorzki.

    Wrzącym olejem polewa się świeżo wyjętą rybę na talerzu. na koniec całość posypałam szczypiorem i spryskałam sokiem z cytryny.

Komentarze do przepisu (15)

Nevermore 20 stycznia
Super, rybki pod każdą postacią, no i bez smażenia :)
Maudie 20 stycznia
Rybka w pysznym,zdrowym wydaniu :)
kucharka-amatorka 21 stycznia
Nie ma to jak fajna rybka.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki