Ogórki duszone z metką

Ogórki duszone z metką
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Fajne połączenie warzyw z metką

Składniki

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • czerwwwona i żółta papryka
  • cebula
  • 4 pomidory (ok. 400 g )
  • 500 g wieprzowej metki
  • 2 łyżk ioleju
  • 1/8 l rosołu
  • 2 łyżki listków tymianku
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
  • 100 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie

  1. Ogórki i paprykę umyłem. Paprykę przepołowiłem, oczyściłem. Ogórki i cebulę również przekroiłem na pół, pokroiłem na plastry, paprykę zaś w paski. Pomidory sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze skórki, pokroiłem na ósemki.
    Metkę mocno podsmażyłem na 1 łyżce oleju, wyjąłem z patelni. Warzywa oprócz pomidorów lekko poddusiłem na pozostałym oleju. Podlałem rosołem, dodałem pomidory, metkę, doprawiłem tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowałem to wszystko 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Koper umyłem, posiekałem, gotowe danie posypałem nim. Kwaśną śmietanę podałem w oddzielnym naczyniu.

Składniki
  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • czerwwwona i żółta papryka
  • cebula
  • 4 pomidory (ok. 400 g )
  • 500 g wieprzowej metki
  • 2 łyżk ioleju
  • 1/8 l rosołu
  • 2 łyżki listków tymianku
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
  • 100 g kwaśnej śmietany
Składniki