Obiad w 15 minut

Obiad w 15 minut
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Warzywa z patelni to doskonały pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad. Jego wszechstronność polega na tym, że wybieramy warzywa, które mamy pod ręką, w tym wypadku fasolkę szparagową, pieczarki i dymkę. Do tego stek wołowy pokrojony na drobne kawałki oraz precel lub inne białe pieczywo. Tajemnica pieczywa polega na tym, że wchłania ono pyszny sos ze wszystkich składników, które normalnie pozostałyby na patelni. Całość doprawiona drobno startym parmezanem, skórką z cytryny i sokiem z mięsistych pomidorów. Przygotowanie tego smacznego posiłku zajmuje nie więcej niż 15 minut.

Składniki

  • 150 g fasolki szparagowej
  • 150 g różowych pieczarek (lub innych)
  • 1/2 pęczka dymki
  • 300 g steku wołowego
  • 1 precel
  • 1 cytryna
  • 20 g drobno startego parmezanu
  • 1 mięsisty pomidor
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Umyc fasolke i przekroic na pól, oczyscic i pocwiartowac pieczarki, dymke pokroić na duze, a precla na male kawalki. Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc w niej warzywa ok.4 minut.
    W miedzyczasie pokroic stek wolowy na cienkie paski i dodac do warzyw razem z kawalkami precla. Doprawic sola i pieprzem i smazyc jeszcze przez 3 minuty.

  2. Pod koniec smazenia dodac starta skórke z cytryny, parmezan i odrobine oliwy z oliwek. Pomidora przekroic na pól, wycisnac z niego sok na warzywa i wszystko wymieszac.

  3. Podawac jeszcze cieple, zanim parmezan calkiem sie roztopi.

Komentarze do przepisu (7)

Dariusz-D 14 marca
Super danie.
Gratuluję :-)
KORAL 14 marca
No, takiego stek to bym zjadła :) Pyszne.
fafiatko 14 marca
Swietna odmiana dla zwyklego steka!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 150 g różowych pieczarek (lub innych)
  • 1/2 pęczka dymki
  • 300 g steku wołowego
  • 1 precel
  • 1 cytryna
  • 20 g drobno startego parmezanu
  • 1 mięsisty pomidor
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Składniki