Obiad na upały - jak u babci

Obiad na upały - jak u babci
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: catha
Kiedy nadchodzą upały nic nie smakuje tak dobrze jak młode ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone i duża szklanka kefiru. Moja babcia podawała te pyszności, moja mama też, podaję i ja :) Zachęcam! Pyszne!

Składniki

  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 4 jaja
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz grubozmielony
  • olej
  • kefir

Przygotowanie

  1. Młode ziemniaczki obieramy/ skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
    Na patelnię wlewamy olej i robimy jaja sadzone.
    Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy natychmiast z ziemniaczkami zdużą ilością koperku i szczypiorku. Do tego obowiązkowo szklanka chłodnego kefiru. Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

ErJot 03 czerwca 2018
Obiad mojego dzieciństwa tylko zamiast kefiru było zsiadłe mleko:) W upalne dni taki obiadek jest rewelacyjny:)
catha 03 czerwca 2018
I jeszcze chłodnik, ale do zimnych zup moje dzieci mają długie zęby, więc będą chyba młode pyrki na okrągło:)
ErJot 03 czerwca 2018
Chyba opisujesz moją rodzinkę:nikt nie lubi chłodników a młode pyry z koperkiem, szczypiorkiem lub sałatą ze... Czytaj całość »
Chyba opisujesz moją rodzinkę:nikt nie lubi chłodników a młode pyry z koperkiem, szczypiorkiem lub sałatą ze śmietaną mogły by być codziennie:)
Składniki
  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 4 jaja
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz grubozmielony
  • olej
  • kefir
Składniki