Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Nóżki w galarecie"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 63
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 176
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 89
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 421
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1152
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 63
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 176
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 89
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 421
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1152
Składniki
Oczyszczone, umyte nóżki i golonki wrzuć do zimnej wody (powinna lekko przykryć mięso) i zagotuj. Odszumuj. Dodaj warzywa i przyprawy do smaku. Gotuj do miękkości na małym ogniu ok. 2-3 godz. (aby galareta była bardziej kleista, gotuj ok. 4 godz.).
Wyjmij mięso, obierz i pokrój. Wywar dopraw solą (na końcu) i pieprzem, przecedź, po czym dołóż do niego mięso.
W salaterkach ułóż pokrojoną marchewkę, osączoną kukurydzę lub groszek. Zalej wywarem z mięsem. Odstaw na noc w chłodne miejsce.
Do nóżek podaj ocet, ćwiartki cytryn, grzybki marynowane lub chrzan – smak galarety jest dość mdły.Źródło: Świat kobiety