Nogi z kaczki z jabłkami

Nogi z kaczki z jabłkami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Jak szybko obiad to tylko z piekarnika. Tym razem były nogi z kaczki pieczone z jabłkami. Aromatyczne, soczyste i mięciutkie. Cały Filmik krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube. Linki pod przepisem. Zapraszam.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
  • •2 łyżki soku z cytryny
  • •½ łyżeczki soli
  • •⅓ łyżeczki pieprzu
  • •1 płaska łyżeczka tymianku
  • •1 płaska łyżeczka majeranku
  • •3 ząbki czosnku
  • •1 łyżka masła klarowanego
  • •2 jabłka
  • •130ml bulionu drobiowego
  • •4 nogi z kaczki
  • DO POSMAROWANIA MIĘSA
  • •1 łyżeczka masła klarowanego
  • •1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na marynatę połącz ze sobą.
    Nogi umyj i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na 2 godziny (najlepiej na całą noc). W naczyniu żaroodpornym ułóż mięso, dodaj pokrojone na ćwiartki jabłka i zalej bulionem. Przykryj naczynie folią aluminiową. Włóż do nagrzanego piekarnika do 190°C i piecz ok 1.20h.
    Pod koniec pieczenia posmaruj nogi roztopionym miodem z masłem i lecz jeszcze ok 10 minut.
    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 18 października
Pyszotka:)
smacznie_na_talerzu 18 października
Dziękuję:-)
Składniki
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
  • •2 łyżki soku z cytryny
  • •½ łyżeczki soli
  • •⅓ łyżeczki pieprzu
  • •1 płaska łyżeczka tymianku
  • •1 płaska łyżeczka majeranku
  • •3 ząbki czosnku
  • •1 łyżka masła klarowanego
  • •2 jabłka
  • •130ml bulionu drobiowego
  • •4 nogi z kaczki
  • DO POSMAROWANIA MIĘSA
  • •1 łyżeczka masła klarowanego
  • •1 łyżeczka miodu
Składniki