Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię japońską pastę miso, zazwyczaj jednak dodaję ją do zup. Dzisiaj zamarynowałam w niej plaster arbuza, dzięki czemu nabrał smaku umami oraz nieco rybnego aromatu. Zamarynowane plastry wrzuciłam na grill elektryczny. Tak przyrządzony arbuz nie tylko wyglądem, ale i smakiem przypomina stek z tuńczyka. Taki niby stek z tuńczyka podałam na lekkiej sałatce. Jest to propozycja lekkiego obiadu idealna na letni upalny dzień. Polecam szczególnie osobom otwartym na nowe smaki i lubiącym poznawać nieoczywiste połączenia smaków.
Szybka i smaczna
Odsłon: 13940
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 41
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10298
Szybka i smaczna
Odsłon: 13940
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 41
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10298
Składniki
Arbuza nacieramy pastą miso. Oprószamy młotkowanym kolorowym pieprzem. Przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Na talerzu układamy kawałki sałaty, poszatkowane na mandolinie rzodkiewki i ogórka. Całość lekko skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem. Stek z arbuza grillujemy w grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Gotowego arbuza układamy na sałatce posypujemy posiekaną natką i pestkami granatu. Jeśli chcemy, aby danie było bardziej pożywne możemy podać je z domowymi frytkami.
Uwaga: Tak jak pisałam smaki te nie są oczywiste i nie każdemu taka propozycja może smakować. Ja wykonałam próbę na 5 osobach. 3 osoby zjadły taki obiad z dokładką. 1 osoba potraktowała jako przystawkę