Naleśnikowa zapiekanka z serem

Naleśnikowa zapiekanka z serem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Dzisiaj proponuję jarską zapiekankę naleśnikową z farszem pieczarkowo- porowym. Pyszna, chrupiąca, aromatyczna, sycąca. Same zalety :) W zimie tego typu dania sprawdzają się idealnie.

Składniki

  • ciasto naleśnikowe: mleko 1 szkl, woda 1 szkl, mąka pszenna 2 szkl, jajka 2 szt (można dać jedno, też nic się nie stanie), kurku
  • farsz: pieczarki 70 dkg, por 1 szt (średniej wielkości), czosnek 2 ząbki, oliwa z oliwek 2 łyżki, sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo: olej do smażenia naleśników, ser żółty (u mnie gouda) 15 dkg

Przygotowanie

  1. Produkty na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, aby
    przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju.
    Naleśniki z kurkumą mają śliczny, intensywny żółty kolor, czego być może mój aparat nie uchwycił.
    Z podanych proporcji wyszło mi 9 naleśników (dość dużych).

  2. Jeżeli mamy usmażone naleśniki, zabieramy się za farsz.
    Pieczarki należy umyć, obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojone pieczarki i czosnek, podsmażać przez chwilę. Umytego pora pokroić w talarki lub półtalarki, dodać do pieczarek. Warzywa doprawić solą i pieprzem, podlać odrobiną 100 ml wody, dusić do momentu jej odparowania.
    W czasie, gdy warzywa nam się duszą, na tarce o grubych oczkach ścieramy żółty ser. Jeżeli woda z pieczarek odparowała, zabieramy się za czynności końcowe.

  3. Na blaszce (tej z wyposażenia piekarnika) układamy folię aluminiową, na niej kładziemy naleśnika, następnie trochę farszu grzybowego i żółtego sera. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem, dajemy drugą porcje farszu i sera. Czynność powtarzamy do wykończenia produktów. Ostatni naleśnik powinien być posypany wyłącznie serem.
    Przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego (190 stopni) piekarnika, pieczemy około 30 minut. Podajemy solo lub z ulubionym sosem.


  4. Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

Ewaaa 16 grudnia 2014
kiedyś zrobiłam naleśniki z podobnym nadzieniem, były pyszne, więc zapiekanka też na pewno jest pyszna
Futka 17 grudnia 2014
Pyszności :)
aaasikkk 27 grudnia 2014
Rewelacyjna wersja tortu naleśnikowego! Mniam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto naleśnikowe: mleko 1 szkl, woda 1 szkl, mąka pszenna 2 szkl, jajka 2 szt (można dać jedno, też nic się nie stanie), kurku
  • farsz: pieczarki 70 dkg, por 1 szt (średniej wielkości), czosnek 2 ząbki, oliwa z oliwek 2 łyżki, sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo: olej do smażenia naleśników, ser żółty (u mnie gouda) 15 dkg
Składniki