Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki ze szpinakiem"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 37
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 32
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 69
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 37
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 32
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 69
Składniki
Mleko wlej do wysokiego naczynia. Wbij jajko, wsyp mąkę, dodaj żółtko, szczyptę soli i zmiksuj. Natkę oraz szpinak opłucz, osącz, drobniutko posiekaj. Dodaj do ciasta, wymieszaj je i odstaw naczynie na 20-30 minut, aby ciasto dojrzało.
Na patelni rozgrzej olej. Chochelką wlewaj małe porcje ciasta i usmaż cieniutkie naleśniki. Smaż je na wolnym ogniu, tylko z jednej strony – wówczas zachowają zielony kolor.
Pomidory natnij na krzyż od góry i od dołu, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na małe kawałki. Dodaj posiekany czosnek oraz pokrojony ser. Wymieszaj, przypraw solą oraz pieprzem.
Przygotowanym farszem napełnij gorące naleśniki i od razu podawaj. Smaczne, kolorowe ciasto ze szpinakiem i natką pietruszki możesz wykorzystać także do naleśników z jakimś innym, wytrawnym farszem.
Doskonale nadaje się do nadzienia z mięsa, warzyw, soczewicy, sera i ziemniaków (jak do pierożków ruskich). Możesz dodatkowo ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, posypać niewielką ilością startego żółtego sera i zapiec w piekarniku.
Podawaj z sezonową sałatką, np. z pomidorów.
<strong>Porcje 10. 60 min. Cena: 0,90 zł. Kalorie 350 kcal.</strong>Źródło: Bella Relaks