Naleśniki zapiekane

Naleśniki zapiekane
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Tradycyjne naleśniki w wydaniu odświętnym.

Składniki

  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Mleko - 1 szklanka
  • Jajka kurze - 2 szt
  • Olej - 4 łyżki
  • Szczypta soli
  • Woda - 1/3 szklanki
  • Szpinak mrożony - 3 kulki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Pieczarki - 3 szt.
  • Ser pleśniowy 120 g - 3/4 opakowania
  • Rodzynki - 3 dag
  • Jabłko - 1 szt.
  • Ser mozzarella - 10 dag
  • Śmietana 18 % - 3 łyżki
  • Fix 4 sery - 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Jajka wybić dodać szczyptę soli , ubić , dodać mleko, wodę mąkę i olej i robotem utrzeć ciasto. Pozostawić chwilę aby odpoczęło. Patelnię rozgrzać i usmażyć naleśniki na rumiano z obu stron.

  2. Na patelni rozgrzać trochę oleju , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmrożony szpinak, doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową, smażyć 5 minut. Wystudzić. Pieczarki obrać, pokroić na drobno , usmażyć. Jabłko obrać utrzeć na tarce o grubszych otworach. Szpinak, pieczarki, jabłko, rodzynki, umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.

  3. Farsz podzielić na 8 części , jedną umieścić na naleśniku a na nim plaster sera pleśniowego.

  4. Złożyć w kieszonkę i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Z pozostałymi postąpić podobnie. Śmietanę rozmieszać w 1/2 szklanki wody dodać fix wymieszać, zagotować , powstanie sos i nim polać naleśnikowe kieszonki.

  5. Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po sosie.

  6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.

  7. Podawać na gorąco.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 02 grudnia 2020
Super :)
marianna1289 02 grudnia 2020
Dziękuję
Składniki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Mleko - 1 szklanka
  • Jajka kurze - 2 szt
  • Olej - 4 łyżki
  • Szczypta soli
  • Woda - 1/3 szklanki
  • Szpinak mrożony - 3 kulki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Pieczarki - 3 szt.
  • Ser pleśniowy 120 g - 3/4 opakowania
  • Rodzynki - 3 dag
  • Jabłko - 1 szt.
  • Ser mozzarella - 10 dag
  • Śmietana 18 % - 3 łyżki
  • Fix 4 sery - 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Olej do smażenia
Składniki