Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Naleśniki z żurawiną"
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2208
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 143
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 147
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2208
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 143
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 147
Składniki
Z mąki, jajek, mleka, 2 łyżek oleju, 2 łyżeczek cukru i 1/3 łyżeczki soli przygotuj ciasto naleśnikowe. Odstaw je pod przykryciem na 30 minut, aby mąka spęczniała.
Żurawinę (bez rozmrażania) wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone na kawałeczki ananasy oraz rodzynki. Włóż cynamon i goździki. Wsyp cukier brązowy – do smaku. Konfitura powinna być dosyć słodka. Owoce duś na małym płomieniu ok. 40 minut, aż żurawina będzie miękka, ale nie rozpadnie się. Konfiturę jeszcze raz posłodź.
Rozgrzaną patelnię cienko posmaruj olejem. Wylewaj porcje ciasta. Równomiernie je rozprowadź po całej powierzchni. Smaż cienkie naleśniki. W sumie ok. 15 minut.
Placki od razu posmaruj gorącą masą żurawinową. Naleśniki złóż w trójkąty. Ułóż na ogrzanym talerzu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj