Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśniki z warzywami"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 645
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 219
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 645
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 219
Składniki
Wszystkie na ciasto zmiksuj i odstaw na 30 minut. Obraną marchewkę pokrój w cienkie słupki, a oczyszczoną dymkę w talarki. Pomidory i pieczarki pokrój w plasterki. Koperek i natkę opłucz, strząśnij i posiekaj.
Śmietanę i jogurt starannie rozmieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę z koperkiem. Dopraw. Na 1/4 masła szybko przesmaż pieczarki i dymkę. Posól i popieprz. Marchewkę wrzuć do posolonego wrzątku na 2 minuty, osącz i wymieszaj z pieczarkami.
Ciasto naleśnikowe przemieszaj i na pozostałym maśle usmaż 4 naleśniki. Na żaroodpornym talerzu połóż naleśnik, posmaruj 1/3 śmietany, wyłóż 1/3 pomidorów, na to 1/4 pieczarek i posyp 1/4 sera.
Tak samo wykładaj na drugi i trzeci naleśnik. Czwarty posmaruj pieczarkami i posyp serem. Zapiekaj około 10 min w 200°C.
sos będzie równie pyszny i mniej kaloryczny, jeśli śmietanę zastąpisz dobrym jogurtem.
<strong>: 90 minut. Koszt porcji: ok. 3,50 zł.</strong>Źródło: Kobieta i życie