Naleśniki z twarogiem i truskawkami

Naleśniki z twarogiem i truskawkami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Nie masz czasu w tak słoneczne piękne dni robić obiadu, oto szybkie danie. Ja podaje na zimno, jak już naleśniki ostygną żeby twaróg się nie rozpłynął. Można wykorzystać inne owoce np. poziomki, jagody, maliny, porzeczki

Składniki

  • ciasto: 0,5 kg mąka
  • 2 jajka całe
  • woda na oko
  • o,5 l mleko
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyzeczki oliwy z oliwek
  • farsz: 2 x twaróg półtłusty
  • truskawki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Jeśli ciastko jest za gęste dodajemy wody, aż do momentu kiedy ciasto będzie w postaci lejącej.
    Ja smażę na specjalnej patelni do naleśników dlatego tez nie używam już oleju do smażenia, naleśniki pięknie się obracają i nabierają kolorów.

    Następnie ugniatamy widelcem 2 kostki twarogu półtłustego z truskawkami, można dodać cukru. Po ostudzeniu naleśników nakładam farsz i zwijam je w kwadraciki. Wierzch polany jest ugniecionym truskawkami z dodatkiem maślanki.

    Smacznego!!!

Składniki
  • ciasto: 0,5 kg mąka
  • 2 jajka całe
  • woda na oko
  • o,5 l mleko
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyzeczki oliwy z oliwek
  • farsz: 2 x twaróg półtłusty
  • truskawki
Składniki