Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśniki z szynką"
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 193
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 193
Składniki
Jajko wbij do wysokiego naczynia, dodaj mleko. Zmiksuj, a następnie, dalej miksując, partiami dodawaj mąkę przesianą razem ze szczyptą proszku do pieczenia i szczyptą soli oraz gazowaną wodę mineralną (możesz także zastąpić ją piwem).
Przygotowane ciasto naleśnikowe odstaw na 20-30 minut, aby zgęstniało (powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany). W tym czasie przygotuj farszu.
Szynkę (lub dowolną wędlinę, którą masz w lodówce) pokrój na kawałki. Ser żółty (gouda, edamski, podlaski, tylżycki) zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przykryj, aby nie obsechł.
Na?patelni rozgrzej odrobinę oleju. Partiami nabieraj porcje ciasta naleśnikowego. Smaż rumiane i puszyste naleśniki (w razie potrzeby dolewaj olej). Zdejmuj je z patelni i trzymaj w cieple.
Na każdym usmażonym naleśniku ułóż porcję sera żółtego oraz wędliny. Zwijaj ruloniki, każdy przekrój na pół. Tak przygotowane naleśniki możesz od razu podawać na stół.
Jeśli usmażyłaś naleśniki dzień wcześniej, ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i odgrzewaj ok. 20 minut w temp. 160 st. Dodatkowo, przed odgrzaniem, możesz posypać je startym serem.Źródło: Świat kobiety