Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Naleśniki z rabarbarem"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 163
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 185
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 163
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 185
Składniki
Jajko umyj i rozbij wprost do wysokiej miski. Dodaj mleko i wymieszaj je z jajkiem, dosyp sól, płatki oraz przesianą mąkę. zmiksuj na gładkie ciasto i odstaw na 20-30 min w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (najlepiej posmaruj całą patelnię równomiernie olejem) i wylej na nią cienką warstwę ciasta. Smaż naleśnik z obu stron na złoty kolor. W ten sposób usmaż placuszki z całego ciasta naleśnikowego.
Rabarbar oczyść i pokrój na kawałki o długości około 3 cm. Pokrój je w paseczki, włóż do rondelka, dodaj sok (grenadinę lub z grejpfrutów) i dolej troszkę wody. Doprowadź na wolnym ogniu do wrzenia i gotuj jeszcze około 3 min. Następnie odstaw, dopraw miodem i przestudź. Posmaruj naleśniki jogurtem, dodaj rabarbar i złóż naleśniki. Ułóż po dwa na talerzykach, polej sosem z rabarbaru, miodem i posyp mielonymi pistacjami.
35 minut Porcja: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie