Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja naleśników. Naleśniki przygotowane z mąki pełnoziarnistej żytniej (typ 2000), Zachęcam Was do wyboru właśnie takiego typu mąk, a dlaczego? Mąką pełnoziarnista żytnia wytwarzana jest z całych ziaren, ze specjalnie selekcjonowanych zbóż, jest bogata w mikro i makroelementy, jest dobrym źródłem witamin oraz błonnika. Same naleśniki nie stanowią oczywiście nic odkrywczego, dlatego urozmaiciłam je o "odchudzony krem a`la Nutella" (tak ja, to nazywam). Odchudzona Nutella zrobiona jest na bazie: awokado, banana, daktyli, żurawiny suszonej, kakao oraz jogurtu naturalnego. Moim zdaniem stanowi fajne urozmaicenie do naleśników, ale nie tylko, sprawdzi się jako dodatek do ciast, ciasteczek, czy, po prostu pieczywa :). Opcjonalnie taki krem możecie posypać też np. orzechami laskowymi czy migdałami lub wiórkami kokosowymi.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Składniki
Naleśniki: Do miski z mąką wbijamy jajko, ciasto roztrzepujemy trzepaczką, stopniowo dolewając mleko. Kiedy konsystencja ciasta naleśnikowego będzie już gotowa dodajemy szczyptę soli. Ponownie mieszamy, dodajemy też łyżeczkę oleju kokosowego lub innego wybranego tłuszczu, na którym będziemy smażyć nasze naleśniki. Masę mieszamy raz jeszcze (do uzyskania gładkiej konsystencji). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki z obu stron. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz (z tej proporcji ciasta wyszło mi 5 naleśników).
Krem: Awokado i banana obieramy i kroimy na kawałki. Delikatnie rozgniatamy widelcem. Tak przygotowaną papkę przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować krem. Do naczynia dodajemy kakao, daktyle, żurawinę oraz jogurt naturalny. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem możemy wykorzystać do przygotowanych naleśników lub innych posiłków.