Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki z nutą czekolady"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 313
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 18
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 117
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 313
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 18
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 117
Składniki
Mąkę, mleko, jajka, sól i miąższ z połowy laski wanilii miksujemy. Dodajemy letnie, roztopione masło i likier. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
Pomarańcze myjemy, osuszamy. Dwie obieramy, rozdzielamy na cząstki. Z cząstek delikatnie zdejmujemy błonki. Zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. Zalewamy sokiem wyciśniętym z trzeciej pomarańczy. Dodajemy łyżkę masła. Dusimy na bardzo małym ogniu 2-3 minuty. Osączamy.
Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki. Smarujemy serkiem wymieszanym z kandyzowaną skórką pomarańczową. Na ser wykładamy cząstki uduszonych pomarańczy.
Naleśniki rolujemy, podgrzewamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej i cienkim strumykiem wylewamy na ułożone na talerzach naleśniki. Dekorujemy plasterkami czwartej pomarańczy, podlewamy koniakiem, który zapalamy. Podajemy płonące.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 3,30 zł. Wartość odżywcza jednej porcji 315 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 58 g.Źródło: Rewia