Naleśniki z mąki konopnej

Przepis dnia 2020-04-20
Naleśniki z mąki konopnej
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, ciemnozielone naleśniki, które dodają mnóstwo dobrej energii. Naleśniki są lekko orzechowe w smaku, delikatne i puszyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz. Mąka powstała z konopi siewnej posiada w swoim składzie wiele cennych właściwości. Naleśniki z jej dodatkiem są idealne na pełnowartościowe śniadanie, obiad, ale także posiłek potreningowy. Mąka konopna jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin, minerałów oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki konopnej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 3 małe jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy obie mąki, wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko i wodę mineralną, która nada ciastu elastyczności. Dodajemy cukier puder trzcinowy, dużą szczyptę soli i wlewamy olej roślinny lub roztopione masło. Wszystkie składniki miksujemy do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji.

    * Składniki na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową (jajka i mleko należy wcześniej wyciągnąć z lodówki).

  2. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 20 - 30 minut, aby mąka napęczniała, a ciasto stało się aksamitnie gładkie. Po tym czasie rozprowadzamy partiami cienkie porcje masy na dobrze rozgrzanej, wysmarowanej olejem lub masłem patelni naleśnikowej i smażymy naleśniki z obu stron.

  3. Naleśniki możemy podawać na słodko z dodatkiem masła orzechowego, syropu klonowego i ulubionych owoców, ale także na słono z dodatkiem hummusu, past warzywnych, twarożku lub szpinaku.

    Gorąco polecam je w wersji wytrawnej. U mnie idealnie sprawdziły się z dodatkiem zielonego pesto, świeżego szpinaku baby oraz delikatnego serka koziego.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (12)

kucharka-amatorka 06 kwietnia
Zachęciłaś mnie - muszę koniecznie wypróbować.
BEATA1978 06 kwietnia
Z mąki konopnej jeszcze nic nie przygotowywałam, zaciekawiłaś mnie Kasiu. :)
Maudie 06 kwietnia
Super!Z mąki konopnej jeszcze nie jadłam więc koniecznie do wypróbowania:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki konopnej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 3 małe jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • szczypta soli
Składniki