Naleśniki z kiszoną kapustą

Naleśniki z kiszoną kapustą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: catha
Przepis na naleśniki z podsmażaną kiszoną kapustą. Bardzo sycące i smaczne danie. Do tego dużo szczypiorku, w końcu na talerzu musi być zielono:)

Składniki

  • naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • woda gazowana
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • ok. 0,5kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • do panierki: 2 jajka
  • bułka tarta
  • opcjonalnie: szczypiorek, ketchup

Przygotowanie

  1. Kapustę opłukać, lekko podgotować (ja nie lubię bardzo rozgotowanej). Odsączyć z wody, drobniej pokroić.
    Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, oprószyć solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i podsmażyć na oleju. Doprawić do smaku i odstawić.

    Naleśniki - czyli mąkę, mleko, jajka i wodę zmiksować na gładkie ciasto. Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.

  2. Naleśniki nadziać farszem z kiszonej kapusty i cebulki. Obtoczyć w jajku i bułce tartej, podsmażyć.
    Podawać na gorąco, posypane szczypiorkiem, można też polać ketchupem (jeśli ktoś lubi:)

Składniki
  • naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • woda gazowana
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • ok. 0,5kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • do panierki: 2 jajka
  • bułka tarta
  • opcjonalnie: szczypiorek, ketchup
Składniki