Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki to bardzo popularny element rodzinnego menu. Uwielbiamy je na słodko, podane z owocami, dżemem lub białym serem, ale też na słono – z fetą i szpinakiem czy pieczarkami. Tym razem przedstawiamy przepis na naleśniki z jednego jajka.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20249
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 170
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2259
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20249
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 170
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2259
Składniki
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i wymieszaj. Następnie wlej około 100 ml mleka i wymieszaj. Mieszaj tak długo, aż ciasto się całkowicie rozmiesza – będzie gęste, ale już bez grudek. Następnie wbij jajko i nadal mieszaj, ciasto powinno stać się rzadsze. Po tym czasie dolej resztę mleka, aby masa miała konsystencję lejącej się śmietany. Jeśli potrzebujesz naleśników na słodko, dodaj także cukier. Odstaw miskę z ciastem na 30 minut do lodówki.
Rozgrzej mocno patelnię, wlej łyżkę tłuszczu, chochelką nalewaj porcję ciasta, równo rozlewaj po patelni i smaż naleśniki na rumiano z dwóch stron. Odkładaj naleśniki na talerz i smaż je do wykończenia ciasta. Naleśniki możesz posmarować dowolnym nadzieniem, złożyć i od razu serwować. Zimne naleśniki odsmaż na maśle lub zapiecz w piekarniku.