Naleśniki z jajem i serem żółtym według Ewy Wachowicz

Naleśniki z jajem i serem żółtym według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Bezmięsne danie główne. Naleśniki z jajem i plastrem żółtego sera. Przepis pochodzi z 427. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ok. ½ szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • masło klarowane do posmarowania patelni
  • NADZIENIE:
  • ser żółty w plastrach
  • jajka
  • sól
  • masło klarowane do smażenia
  • szczypiorek
  • kiełki buraka do dekoracji

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Wybić jajka, wlać mleko. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Zmiksować. Wlać wodę – do takiej konsystencji, by uzyskać ciasto naleśnikowe.

  2. Patelnię natłuścić masłem. Rozgrzać. Wlać pierwszą porcję ciasta i usmażyć naleśnik – z obu stron. W podobny sposób przygotować kolejne, przy czym patelni nie trzeba już smarować tłuszczem.

  3. Na maśle klarowanym zrobić jajka sadzone. Przyprawić solą i pieprzem.

  4. Na środku każdego naleśnika umieścić złożony na pół plasterek sera. Na serze położyć jajko sadzone. Udekorować szczypiorkiem. Boki złożyć do środka, częściowo przykrywając białko.

  5. Można udekorować kiełkami.

Składniki
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ok. ½ szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • masło klarowane do posmarowania patelni
  • NADZIENIE:
  • ser żółty w plastrach
  • jajka
  • sól
  • masło klarowane do smażenia
  • szczypiorek
  • kiełki buraka do dekoracji
Składniki