Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki uwielbiam na wszelkie sposoby. Można z nich wyczarować naprawdę całe mnóstwo dań. Tym razem jedno z najbardziej ulubionych bo na bazie pomidorów i z oliwkami. Pachnie południową Europą i słońcem. Nie pomijajcie w tym przepisie wina bo nadaje całości pożądany, ciemny kolor i smak. Przepisu na ciasto naleśnikowe nie podaję bo chyba każdy ma swój sposób. Jako ciekawostkę dodam tylko, że akurat pech chciał skończył mi się olej więc chcąc nie chcąc smażyłam smarując na patelni odrobinę oliwy a wcześniej odrobinę dolałam do ciasta. I naleśniki usmażyły się super! Bez przypalenia i elastyczne.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 152
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7605
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 206
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 110
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 212
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 152
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7605
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 206
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 110
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 212
Składniki
Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam. Na rozgrzanej oliwie lekko przesmażam cebulę z czosnkiem. Dodaję mielone mięso, doprawiam słodką papryką, solą i pieprzem, i podsmażam mieszając tak długo, aż mięso straci kolor surowizny. Wlewam wino i duszę na zwiększonej mocy palnika, bez przykrycia aż wino w całości odparuje. Teraz dokładam pokrojona w drobną kostkę paprykę, pokrojone na połówki oliwki i posiekany seler naciowy, wlewam sos pomidorowy i duszę aż papryka zmięknie.
Na końcu doprawiam ziołami, jak trzeba jeszcze solą i pieprzem i jeszcze chwilę duszę aż nadzienie będzie odpowiednio gęste. Farszem smaruję naleśniki i zawijam w rulon.
Naleśniki podaję polane sosem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, granulowanym czosnkiem solą i pieprzem, i posypuję pokruszonym zielonym serem pleśniowym.