Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować do powstania gładkiego ciasta. Odstawić na 20 minut.
Na 1 łyżce tłuszczu usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki (puszczą sok, należy go odparować, a pieczarki lekko zrumienić). Pieczarki zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni dodać kolejną łyżkę tłuszczu, zeszklić cebulę, dodać czosnek i szpinak. Gdy soki ze szpinaku lekko odparują, dodać pieczarki. Serek mascarpone wymieszać z solą, pieprzem i ziołami. Dolać do niego płynny sos z patelni i szybko wymieszać, dodać do szpinaku z pieczarkami. Nadzienie gotowe :) Teraz smażenie naleśników.
Na mocno rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron, przed każdym naleśnikiem można posmarować patelnię odrobiną tłuszczu. Po usmażeniu układać naleśniki na talerz, przykrywać drugim talerzem (naleśniki będą bardzo giętkie i miękkie).
Na każdego naleśnika nakładać po ok. 2 łyżki farszu. Zawijać i układać na blaszce. Naleśniki zapiec w piekarniku do utworzenia się chrupiącej skorupki lub obsmażyć na patelni. Można podać w towarzystwie lekkiej sałatki. :)
Komentarze do przepisu (6)
*Przejdziesz do wersji klasycznej