Naleśniki z duszonymi borówkami

Naleśniki z duszonymi borówkami
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Puszyste, mięciutkie, smaczne i proste do zrobienia naleśniki z duszonymi borówkami, które kuszą słodkim smakiem, będą fajnym pomysłem na podwieczorek lub kolację dla dzieci, a także dla nas dorosłych. Szybko znikają z talerzy co świadczy o ich wyjątkowym smaku.

Składniki

  • 1,5 szklanki mleka
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 35-40 dag borówek amerykańskich
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz borówki i wszystko dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszamy. Uduszone borówki odstawiamy z ognia i studzimy.

  2. Do miski wbijamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli.
    Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy żółtka i całość mieszamy stopniowo dosypując mąkę, wlewamy olej i dodajemy ubite na sztywno białka, wszystko dokładnie mieszamy łyżką.

  3. Na patelnię z rozgrzanym olejem wlewamy porcjami ciasto i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Na gotowe naleśniki nakładamy porcję borówek, zawijamy je w rulon a po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 30 lipca
To ja poproszę jedną sztukę,przepyszne naleśniki:)
Składniki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 35-40 dag borówek amerykańskich
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania
Składniki