Naleśniki z czarną porzeczką i czekoladą

Naleśniki z czarną porzeczką i czekoladą
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Twaróg zmieszany z porzeczką sprawia że, nadzienie nie jest słodkie, ma smaczny kwaskowy smak. Oblane czekoladą wynagradzają wysiłek.

Składniki

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 2 szk. mąki pszennej
  • 1 szk. wody
  • 1 jajko
  • Cukier waniliowy
  • Sól
  • 1 szk. mleka
  • Składniki na farsz:
  • ½ kg twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 puszka czarnej porzeczki w zalewie
  • Dodatkowo:
  • polewa o smaku czekolady

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania naleśników:
    1. Do miski wsypujemy mąkę.

  2. 2. Dodajemy trochę cukru waniliowego oraz soli.
    3. Wbijamy jajko

  3. 4. Dolewamy wodę i powoli mieszamy żeby nie powstały grudki.

  4. 5. Dolewamy mleko, mieszamy.

  5. 6. Smażymy naleśniki.

  6. Sposób przygotowania farszu:
    1. Twaróg ugniatamy, tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.

  7. 2. Dodajemy żółtka.

  8. 3. Cukier puder.

  9. 4. Wlewamy śmietanę.

  10. 5. Dokładnie wyrabiamy, na koniec dodajemy czarną porzeczkę i delikatnie mieszamy.

  11. 6. Na każdy naleśnik nakładamy farsz.

  12. 7. Składamy w trójkąty.

  13. 8. Układamy na większym talerzu lub półmisku.

  14. 9. W rondelku gotujemy wodę i wkładamy polewę żeby się nam rozpuściła, można zrobić samemu polewę.

  15. 10. Polewamy wierzch naleśników.
    11. Danie Gotowe.
    12. Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 18 stycznia 2019
Pyszne naleśniki, takie na bogato :) Czarna porzeczka z serm i czekoladą musi super smakować, lubię takie... Czytaj całość »
Pyszne naleśniki, takie na bogato :) Czarna porzeczka z serm i czekoladą musi super smakować, lubię takie nieoczywiste połączenia, 6+ :D
U nas jutro też naleśniki planujemy i chyba zrobimy z polewą czekoladową ;)
KulinarnaChwila 19 stycznia 2019
:)
polkangaroo 19 stycznia 2019
To co lubię...
Składniki
  • Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 2 szk. mąki pszennej
  • 1 szk. wody
  • 1 jajko
  • Cukier waniliowy
  • Sól
  • 1 szk. mleka
  • Składniki na farsz:
  • ½ kg twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 puszka czarnej porzeczki w zalewie
  • Dodatkowo:
  • polewa o smaku czekolady
Składniki