naleśniki tradycyjne

naleśniki tradycyjne
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Naleśniki są uniwersalnym daniem. Mogą być podane jako drugie danie lub na deser. U mnie w domu naleśniki są jak kameleon. Raz podawane na drugie danie z mięsnym farszem , innym razem przygotowuję je na deser z waniliowym serkiem lub owocami. Przepis tradycyjny , nie wymaga smażenia na oleju. Więc są zdrowsze :)

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 litra mleka

Przygotowanie

  1. Jeżeli chcemy podać naleśniki z mięsem , nie dodajemy do ciasta cukrów!


    Jak zrobić naleśniki ?

    Do miski wsypujemy mąkę , cukry , wbijamy jajko i dolewamy mleka. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach przez 1 minutę, następnie zwiększamy obroty i miksujemy jeszcze ok 3 minut. Jeżeli ciasto wydaje się za rzadkie dosypujemy 2 łyżki maki i miksujemy.

    Rozgrzewamy patelnię , nalewamy chochelką ciasto i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor.

    Naleśniki podajemy na słodko. Ja najbardziej lubię naleśniki z domowym serkiem waniliowym i jabłkami. Przepisy na te pyszności znajdują się poniżej :)
    Smacznego!

Składniki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 litra mleka
Składniki