Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśniki orkiszowo-kukurydziane"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena jednej porcji około 0,80 zł
Mąkę orkiszową i kukurydzianą starannie mieszamy, a potem przesiewamy przez sito.
Do mąki wlewamy mleko sojowe i gazowaną wodę mineralną. Dodajemy szczyptę soli. Miksujemy tak długo, aż otrzymamy ciasto bez grudek, gładkie, o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, dolewamy nieco wody mineralnej. Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, aby odpoczęło.
Patelnię o nieprzywierającej powłoce lekko natłuszczamy oliwą i rozgrzewamy na średnim ogniu. Wlewamy na nią 1/3 szklanki ciasta, aby otrzymać grubszy naleśnik.
Naleśniki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na podgrzane talerze, podajemy np. z konfiturą wiśniową, bitą śmietaną itp.
Wartość odżywcza 1 porcji 239 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 28 g.Źródło: Rewia