Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki orkiszowe na śniadanie"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 126
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 587
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 126
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 587
Składniki
Jajka wbij do miski, wsyp sól, zmiksuj. Następnie dodaj mąkę, mleko, masło i wymieszaj mikserem na gładką masę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na ok. 30 min. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, jeśli za gęste – dolej trochę mleka. Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem po całej patelni. Smaż z obu stron na złoto.
Ser rozdrobnij widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj żółtko, jogurt oraz cukier do smaku, dokładnie wymieszaj. Pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz i obierz ze skórki. Skórkę pokrój w cienkie paski, owoc podziel na kawałki. Do rondelka wsyp cukier, podgrzewaj na małym ogniu aż się skarmelizuje i osiągnie złoty kolor. Następnie wlej sok pomarańczowy, gotuj 2-3 min, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i osiągnie konsystencję syropu. Dodaj zimne masło oraz skórkę pomarańczową, wymieszaj i ponownie zagotuj.
Naleśniki posmaruj nadzieniem serowym, złóż w trójkąty. Polej przygotowanym sosem i udekoruj cząstkami pomarańczy.
60 minut. Sztuka: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie