Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Naleśniki na słodko"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 31
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 42
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 47
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 31
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 42
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 47
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 42
Składniki
Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Wbij jajko i wlej mleko. Dodaj szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. zmiksuj lub rozmieszaj starannie trzepaczką. Odstaw przygotowane ciasto na minimum 30 minut, aby lekko zgęstniało.
Po tym czasie na patelni rozgrzej kilka kropli oleju. Partiami wlewaj ciasto naleśnikowe. Smaż na niewielkim ogniu pulchne i rumiane naleśniki. Odkładaj je w ciepłe miejsce (np. do piekarnika).
Truskawki oczyść, opłucz i osusz na sicie. Oberwij szypułki. Owoce pokrój w plasterki lub na ćwiartki. Możesz także użyć innych owoców sezonowych lub mrożonek.
Ciepłe naleśniki rozkładaj na talerzach, napełniaj przygotowanymi owocami i roluj lub składaj w trójkąciki. Każdą porcję polej syropem owocowym (lub rozpuszczoną w gorącej kąpieli wodnej czekoladą ze szczyptą cynamonu). Deser udekoruj listkami świeżej mięty lub melisy cytrynowej.
Czas ok. 40 min; porcja – 280 kcal, cena 1,10 zł.
Gdy przygotowywane naleśniki masz zamiar serwować w wersji deserowej, do ciasta możesz dodać – zamiast części mleka – oranżadę. Smak i kolor placuszków wzmocni także dodatek kakao w proszku.Źródło: Świat kobiety