Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Naleśniki na piwie, po czesku"
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 934
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 934
Składniki
ok. 70 min • Porcja 520 kcal • Koszt porcji ok. 5,40 zł • Przepis na 4 porcje
Mąkę przesiej do miski. Dolej mleko, piwo, przestudzone, roztopione masło, dodaj jajka oraz biały pieprz i sól do smaku. Wyrób gładkie ciasto – najlepiej za pomocą trzepaczki rózgi. Odstaw ciasto na co najmniej 15 minut.
Patelnię rozgrzej, cienko posmaruj olejem. Usmaż cienkie naleśniki.
Dymkę, czosnek i czerwoną paprykę drobno posiekaj, wymieszaj z serkiem. Szczypiorek i bazylię opłucz, mocno strzepnij i posiekaj. Połącz z masą serową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym nadzieniem posmaruj naleśniki, zwiń je w rulony, przekrój na połówki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej kwaśną śmietaną wymieszaną ze startym żółtym serem.
Piecz w 180°C, aż wierzch się zrumieni.Źródło: Kobieta i życie