Naleśniki na maślance

Naleśniki na maślance
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Wypróbowałam już mnóstwo kombinacji na ciasto naleśnikowe, ale to okazało się wręcz idealne. Naleśniki są niezwykle smaczne, puszyste i delikatne, a do tego bardzo elastyczne. Świetnie nadają się do zawijania, gdyż ciasto się nie rozrywa. Naleśniki są jędrne, a ciasto naleśnikowe jest doskonałe do smażenia. Naleśniki są szybkie i proste w przygotowaniu, ale efekt niezwykle zadowalający dla kubków smakowych. Serdecznie polecam to ciasto! :D

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 2 jajka, wlewamy maślankę, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem przed pierwszą partią smażenia).

  2. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Możemy podać je w wersji wytrawnej lub słodkiej.

  3. Jeśli chcemy podać je na słodko, to do ciasta naleśnikowego dodajmy więcej cukru pudru.

  4. U nas tym razem gościa prosta wersja wytrawna - naleśniki posmarowane remuladą duńską, zawijane z plastrami sera żółtego i wędliny drobiowej. Zawinięte naleśniki delikatnie podgrzałam w piekarniku dla roztopienia sera.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (13)

Docherro 05 czerwca 2016
Przepyszne i delikatne naleśniczki:)
KatarzynaM 05 czerwca 2016
Muszę koniecznie spróbować bo wyglądają super :)
grazka950 05 czerwca 2016
wspaniale się prezentują,do szybkiego wypróbowania :),a co to remulada duńska?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 szczypta soli
Składniki