Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki na nieco grubszym cieście, które sprawdzą się do wzięcia "na wynos", a także do naleśników na słono. Przepis prosty do zapamiętania na ok. 15 naleśników.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 514
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 267
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 514
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 267
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, wodę gazowaną, mleko i oliwę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj np. mikserem. Ciasto musi być dobrze napowietrzone i bez grudek. Zacznij rozgrzewać patelnię z płaskim dnem i najlepiej nieprzywierającą powłoką.
Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, zacznij wylewać ciasto - u mnie wystarczy jedna duża chochla, aby całe wypełniło dno patelni. Możesz lekko poruszać patelnią, aby ciasto rozeszło się równomiernie. To ciasto już przy wylewaniu jest troszkę gęstsze. Kiedy na naleśniku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i zacznie się od "ścinać" to oznacza, że powoli będziesz mógł przewrócić go na drugą stronę.
Podsmaż naleśnika chwilę na drugiej stronie i następnie przełóż na jakiś talerz.
Nakładaj naleśniki na siebie, aż do usmażenia ostatniej porcji. Następnie podawaj z ulubionymi składnikami.