Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki to proste danie, ale łatwo popełnić błąd przy jego przygotowaniu. Na sukces wpływa bowiem wiele czynników – od właściwych proporcji ciasta, po dobrze nagrzaną patelnię. Jeśli szukasz dobrego przepisu, wypróbuj naleśniki Magdy Gessler z masłem klarowanym. Mają nie tylko idealną konsystencję, ale też – właśnie dzięki masłu – wyśmienity smak! Z podanej ilości ciasta uzyskasz kilkanaście naleśników.
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 285
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1231
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 285
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1231
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Składniki
Ubij jajka ze szczyptą soli. Dodaj do nich mleko i część wody. Wymieszaj. Przesiej przez sitko mąkę. Stopniowo dodawaj ją do płynnych składników, cały czas miksując, by nie powstały grudki. Wyreguluj gęstość ciasta resztą wody. Powinno swobodnie spływać z zanurzonej w nim łyżki, pozostawiając jednak cienką warstwę na jej grzbiecie. Gotowe ciasto odstaw na pół godziny. Przed smażeniem dokładnie wymieszaj.
Na patelni do naleśników roztop niewielką ilość masła klarowanego. Gdy będzie już mocno rozgrzana, wlej porcję ciasta i – ruszając patelnią – rozprowadź je równomiernie. Smaż przez około pół minuty. Gdy naleśnik zacznie odchodzić bez trudu od brzegów patelni, przewróć go na drugą stronę i smaż przez kolejnych 30 sekund. Wysmaż w ten sposób całe ciasto, dodając na patelnię nieco masła klarowanego co 2-3 naleśniki.
Naleśniki podawaj z dowolnie wybranym farszem, w wersji słodkiej lub wytrawnej. Aby były bardziej aromatyczne, przed podaniem obsmaż je (już z farszem) na niewielkiej ilości masła klarowanego.