Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspirowane kuchnią turecką naleśniki gyros to prawdziwy rarytas dla wielbicieli pikantnych dań! Doskonale sprawdzą się zarówno w roli sycącej przekąski, jak nietuzinkowego obiadu. Możesz też przygotować je w mniejszej wersji, która z pewnością zachwyci gości na imprezach i różnego rodzaju przyjęciach.
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1543
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 56
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1543
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 56
Składniki
Przygotuj ciasto na naleśniki. Połącz w misce piwo, mleko, jajka, olej, mąkę i sól. Zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj wodę – aż uzyskasz ciasto o nieco gęstszej konsystencji niż w przypadku zwykłego ciasta naleśnikowego (powinno swobodnie spływać z łyżki, ale jednocześnie pokrywać jej powierzchnię – jak gęsta śmietana). Gotowe odstaw na około pół godziny.
Posiekaj pietruszkę (odłóż kilka gałązek do dekoracji). Pomidora, papryki i cebulę pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Wysmaż cielęcinę na oleju (niezbyt mocno, nie może być przesuszona). Pod koniec smażenia dopraw przyprawą gyros, pieprzem, solą i chili. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez chwilę. Na innej patelni podsmaż na oleju cebulę i papryki. Gdy zmiękną, dodaj pomidora, czosnek i smaż jeszcze przez chwilę – do zredukowania płynu.
Połącz mięso z warzywami. Dodaj posiekaną pietruszkę. Odstaw pod przykryciem na czas smażenia naleśników.
Usmaż nieco grubsze niż zwykle naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Gotowe posmaruj na całej powierzchni pastą z warzyw i mięsa. Zroluj i wstaw w naczyniu żaroodpornym odpornym do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 10 minut.
Podawaj naleśniki gyros z kwaśną śmietaną (może posłużyć za sos osobom, które uznają danie za zbyt pikantne), udekorowane listkami natki pietruszki.