Naleśniki bolognese

Naleśniki bolognese
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Faszerowane naleśniki przełamują nudę w kuchni. Dzięki nim i kilku znanym składnikom możemy nadać nowego życia daniom, które już robiliśmy a które wcześniej podane były np. z makaronem:).

Składniki

  • Naleśniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jajka M
  • ...
  • Farsz:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 300ml przecieru pomidorowego
  • 150g mozzarelli
  • 3 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni.

  2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Kiedy wszystko się zarumieni, dodajemy przecier i przyprawy. Dusimy około 15 minut aż sos zgęstnieje. Dodajemy startą mozzarellę, mieszamy.

  3. Farsz przekładamy na naleśniki, zwijamy je w rulon. Opcjonalnie posypujemy startym żółtym serem i dekorujemy listkami bazylii.

Składniki
  • Naleśniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jajka M
  • ...
  • Farsz:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 300ml przecieru pomidorowego
  • 150g mozzarelli
  • 3 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, sól, pieprz
  • olej
Składniki