Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą

Przepis dnia 2015-02-07
Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na delikatne, puszyste oraz smaczne naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej i gryczanej. Naleśniki wypełnia farsz szpinakowy z dodatkiem kukurydzy oraz koziego sera i jogurtu. Całe danie nie zawiera glutenu ani laktozy, a naleśniki smażone są bez dodatku tłuszczu.

Składniki

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mleka (bez laktozy)
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 szczypta kurkumy
  • FARSZ:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 125 g naturalnego jogurtu koziego
  • 1,5 łyżki tartego koziego sera
  • 140 g kukurydzy konserwowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy ciasto naleśnikowe.

    Do miski wsypujemy obie mąki (gryczaną oraz kukurydzianą), wbijamy jajko, dolewamy wodę mineralną, mleko i olej rzepakowy oraz dodajemy przyprawy: cukier brzozowy, sól i kurkumę.

    Wszystkie składniki miksujemy do odpowiedniego ich połączenia.

    Tak powstałe ciasto naleśnikowe odstawiamy na chwilę, aby "popracowało".

  2. Następnie przystępujemy do przygotowania farszu.

    Na rozgrzanym maśle podgrzewamy szpinak. Gdy ten odparuje nadmiar wody, dodajemy jogurt oraz kozi ser - wszystko cały czas mieszamy.

  3. Następnie dodajemy gałkę muszkatołową, cukier brzozowy oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy przez około 5 minut.

    Na sam koniec dodajemy kukurydzę konserwową oraz doprawiamy solą i czarnym pieprzem.

  4. Naleśniki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor, już bez dodatku tłuszczu*.

    * Dla pewności, przed pierwszym smażeniem można wysmarować patelnię ręcznikiem papierowym, nasączonym odrobiną oleju.

  5. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zawijamy je wedle upodobań.

    Proponuję złożyć je na pół lub w tzw. serek, gdyż ciasto jest bardzo delikatne.

  6. Gotowe naleśniki podajemy z sosem czosnkowym.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (7)

ziembulka 02 lutego 2015
Lubię to :) !
Joanna116 02 lutego 2015
Naleśniki wyglądają przepysznie i w dodatku są zdrowe :-). Pozdrawiam Cię Kasiu bardzo serdecznie i wracam do... Czytaj całość »
Naleśniki wyglądają przepysznie i w dodatku są zdrowe :-). Pozdrawiam Cię Kasiu bardzo serdecznie i wracam do ,,końcówki" pakowania - w przyszłym tygodniu wyjeżdżamy do Polski :-).
monikagotuje 02 lutego 2015
Bardzo ciekawa propozycja na naleśniki,musi być smaczne,pozdrawiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mleka (bez laktozy)
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 szczypta kurkumy
  • FARSZ:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 125 g naturalnego jogurtu koziego
  • 1,5 łyżki tartego koziego sera
  • 140 g kukurydzy konserwowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • czarny pieprz
Składniki