Naleśniki

Naleśniki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Możemy zrobić milion różnych naleśników. Zaczynając od różnych ciast po przeróżne farsze kończąc. Ja dzisiaj proponuję podstawowy przepis. Do takich naleśników pasuje zarówno słodki jak i wytrawny farsz.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • sól, cukier

Przygotowanie

  1. Do miski wlewam mleko, dodaję jajka, sól i cukier – wszystko dobrze mieszam. Teraz dodaję mąkę i wodę i miksuję na gładką masę robocikiem. Gotowe ciasto ma konsystencję dosyć gęstej śmietany. Wstawiam je na 1/2 godziny do lodówki.

  2. Na patelni rozgrzewam malutką ilość oleju – najlepiej byłoby użyć klarowanego masła. Małym strumyczkiem wylewam porcję ciasta na patelnię, tak aby pokryło całe dno, a w naleśniku nie było żadnych dziurek. Podsmażam na złoto i przewracam na drugą stronę.

  3. Takie naleśniki możemy podawać z dżemem, nutellą, kremem, bitą śmietaną i owocami. Można tez dodać do nich pieczarki, ser, mięso. Można też zrobić z nich krokiety.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

Hesia 04 listopada 2014
Ja daję 1 jajko - ciasto jest mniej twarde. I zamiast wody gazowanej dodaję zwykłą i "ubijam"... Czytaj całość »
Ja daję 1 jajko - ciasto jest mniej twarde. I zamiast wody gazowanej dodaję zwykłą i "ubijam" trzepaczką do piany.
Smażę na oleju (kiedyś na patelni wysmarowanej słoninką - ale patelnie były inne) na lekko złoty kolor. Po nafaszerowaniu, przed podaniem, podsmażam na małym ogniu na masełku na rumiano. Są chrupkie z wierzchu i.... :)
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • sól, cukier
Składniki