Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te znakomite naleśniki pochodzi z książki autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów” wydanej po raz pierwszy w 1860 roku. Możesz zaserwować je na słodko z owocami lub wykorzystać do przygotowania wytrawnych potraw.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27446
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27446
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Składniki
Masło klarowane rozpuść w małym garnku i odstaw do przestudzenia.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Do większej miski wsyp mąkę, szczyptę soli, wlej mleko, dodaj przestudzone masło klarowane i żółtka. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj białka i delikatnie wmieszaj za pomocą sylikonowej łopatki.
Gotową masę wylewaj partiami na patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia.