Najprostszy wegetariański makaron

Najprostszy wegetariański makaron
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Bardzo prosty i szybki przepis. Przygotowanie zajmie niecałe pół godziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki. Rozgrzewamy mocno patelnię i wlewamy na nią oliwę. Podsmażamy najpierw samą cebulkę, a dopiero kiedy ta się przyrumieni dodajemy czosnek. Zależy nam na tym, aby czosnek się nie przypalił (wówczas stanie się gorzki). Dodajemy pomidory z puszki (najlepiej krojone) i wszystko mieszamy. Podsmażamy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Wszystko doprawiamy: solą, świeżo mielonym pieprzem i łyżką miodu.

  2. Makaron należy ugotować zgodnie z zaleceniami producenta, ale w niższym przedziale czasu. Jak zaleca 10-12 minut to my gotujemy 10. Po ugotowaniu makaron trzeba bardzo dokładnie odcedzić.

  3. Odcedzony makaron wsypujemy na patelnię i dokładnie mieszamy. Jeszcze przez chwilę podsmażamy go razem z sosem.
    Po nałożeniu na talerz posypujemy startym twardym dojrzewającym serem (parmezan, grana padano) i dekorujemy świeżą bazylią.

    Zachęcam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować makaron krok po kroku.

    Pozdrawiam i życzę smacznego!

Składniki
Składniki