Najlepsze śniadanie- jajka zapiekane ze szpinakiem

Najlepsze śniadanie- jajka zapiekane ze szpinakiem
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Szpinak zapiekany pod twarożkiem i jajkami. Pyszny pomysł na śniadanie.

Składniki

  • na jedną porcję
  • szpinak (świeży lub mrożony- około 2 łyżek na porcję (po przesmażeniu))
  • pół ząbka czosnku
  • 1-2 łyżki twarożku kremowego (np. z ziołami)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Szpinak przesmażyć na patelni z dodatkiem przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu. Odstawić do przestudzenia (żeby jajko nie ścięło się pod wpływem wbijania do gorącego szpinaku).

  2. Kokilkę delikatnie posmarować z oliwą z oliwek, na dno nałożyć szpinak, następnie łyżkę serka. Do kokilki wbić jajko, delikatnie, żeby żółtko się nie rozpłynęło, tylko zostało w całości. Górę można posypać tartym, żółtym serem

  3. Kokilkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C. i piec przez około 9-11 minut. Podawać gorące!

Komentarze do przepisu (6)

EWAM 06 lipca 2011
Bardzo w moich smakach. Do ulubionych.
Pistacja 06 lipca 2011
Super pomysł :)
Afrulu 07 lipca 2011
Zgłodniałam na sam widok,na jutro mam śniadanko,dziękuję i pozdrawiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • na jedną porcję
  • szpinak (świeży lub mrożony- około 2 łyżek na porcję (po przesmażeniu))
  • pół ząbka czosnku
  • 1-2 łyżki twarożku kremowego (np. z ziołami)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Składniki