Najlepsze placki ziemniaczane

Najlepsze placki ziemniaczane
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Sprytny sposób, aby placki ziemniaczane były chrupiące

Składniki

  • 2 spore ziemniaki
  • 1 nieduża cebula
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy porządnie ze skóry i myjemy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Cebulę obieramy, również ścieramy do ziemniaków.

    Jeśli mimo użycia „starych” ziemniaków, nadal puszczają dużo wody należy ją odcisnąć.

    Dodajemy jajko i sól i mieszamy.

  2. I teraz tip na chrupkość: na patelni rozgrzewamy olej tak, aby ciasto ziemniaczane położone na tłuszcz lekko skwierczało. Gdy placki zrumienią się, delikatnie zwiększamy ogień tak, by placki zaczęły skwierczeć mocniej. Gdy usmażą się już na złoto-brązowo znów zmniejszamy ogień pod patelnią do pozycji wyjściowej (czyli lekkiego skwierczenia) i obracamy placki. Jak poprzednio, po lekkim zezłoceniu się placuszków, zwiększamy ogień. Smażymy na rumiano.

    Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych i… gotowe!

    Serwujemy z ulubionymi dodatkami – w moim przypadku jest to dobra, gęsta osolona śmietana.

    Bon apetit!

Składniki
  • 2 spore ziemniaki
  • 1 nieduża cebula
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • Olej do smażenia
Składniki