Najlepsze kotleciki warzywne - z ciecierzycy - FALAFEL

Najlepsze kotleciki warzywne - z ciecierzycy - FALAFEL
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wkawiarence
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, smakują wybornie ! A w dodatku to samo zdrowie !

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę surową / nie z puszki/ moczymy około 15 godzin. Ja zalewam zimną wodą późnym wieczorem, tak aby na drugi dzień robić falafel z ciecierzycy w porze obiadowej. Wodę odlewamy i blenderem / mój ma 600 W, słabszego nie polecam lub ewentualnie elektryczną maszynką do mięsa/ blendujemy ciecierzyce na dość gładką masę /nie musi być idealna/. Cebule kroimy w małe kawałki i przez praskę przepuszczamy ząbki czosnku i dodajemy do ciecierzycy wraz z solą, słodką papryką, kuminem, czarnym pieprzem, zmiażdżoną kolendrą oraz sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Całość blendujemy lub dokładnie mieszamy.

  2. Następnie dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, około 1 garści, jeśli wolicie więcej – nie ma problemu. Dorzucamy 1 łyżeczkę sody, 2 łyżki kaszy kukurydzianej i 2 czubate mąki pszennej. Mieszamy.

    Teraz formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i delikatnie przyklepujemy lub zostawiamy w formie kuleczki / bez różnicy/. Obtaczamy w kaszy kukurydzianej.

    Smażymy z obydwóch stron w głębokim oleju rzepakowym. Zawsze kładziemy na gorący tłuszcz.

Składniki
Składniki