Najlepsza domowa pizza na drożdżach

Najlepsza domowa pizza na drożdżach
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Przepis na pizzę, która zawsze wychodzi!

Składniki

  • rozczyn: 25 g świeżych drożdży lub 8 g instant
  • łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • ciasto: 500 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soli
  • sos: pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • parę łyżek wody
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, słodka papryka)
  • dodatki: 200 g startego sera
  • 100 g salami lub inne wedle uznania
  • duża papryka i cebula
  • 150 g pieczarek

Przygotowanie

  1. rozczyn
    Drożdże kruszymy i wrzucamy do ciepłej wody, dodajemy cukier i mieszamy. Ostawiamy na około 10 minut.

  2. sos i dodatki
    Do koncentratu dodajemy wodę i przyprawy, wszystko mieszamy do połączenia. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i dusimy na patelni (lub dajcie surowe).

  3. ciasto
    Do mąki dodajemy drożdże, olej, sól i wyrabiamy ciasto. Formujemy w kulkę, zakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki do piekarnika. Przekładamy ciasto na papier do pieczenia i rozprowadzamy sos pomidorowy. Następnie połowa sera, warzywa, salami i przykrywamy drugą warstwą sera.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10-15 minut w 200 stopniach. My lubimy podpieczony ser, dlatego przytrzymałam pizzę chwilkę dłużej :)

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 28 marca
O tak, dzisiaj taka pizza byłaby wskazana ;) Pychotka :)
Składniki
  • rozczyn: 25 g świeżych drożdży lub 8 g instant
  • łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • ciasto: 500 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soli
  • sos: pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • parę łyżek wody
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, słodka papryka)
  • dodatki: 200 g startego sera
  • 100 g salami lub inne wedle uznania
  • duża papryka i cebula
  • 150 g pieczarek
Składniki