Nadziewany kalafior

Nadziewany kalafior
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Troche inny sposób na kalafiora - w calosci, naszpikowany warzywami, szynka, polany beszamelem i zapiekanym serem. Niezwykłe danie, szybkie, proste i bardzo smaczne.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 3 plasterki sera
  • 3 plastry gotowanej szynki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g startego sera (np. mozzarella)

Przygotowanie

  1. Ugotowac kalafiora w calosci.
    Pokroic cebule i papryke na czastki. Plastry sera zrolowac z szynka i przekroic rolki na pól.

  2. Rozlozyc lekko rózyczki kalafiora i naszpikowac go papryka, cebula i rolkami szynki z serem.

  3. Roztopic maslo w rondelku i dodac make ciagle mieszajac trzepaczka. Zasmazke polac mlekiem i doprawic sola, pieprzem i starta swieza galka muszkatolowa. Gotowac sos na wolnym ogniu az zgestnieje.
    Nadziewany kalafior polac sosem i posypac mozzarella. Piec w temp. 170° C przez 20 minut.

  4. Podawac na cieplo, dopóki ser jest elastyczny.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 24 października
Pyszotka:)
fafiatko 24 października
Boskie danie!
BEATA1978 3 dni temu
Pycha. Ostatnio jadłam u mojej siostry nadziewany mięsem mielonym, mniam :)
Składniki
  • 1 kalafior
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 3 plasterki sera
  • 3 plastry gotowanej szynki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g startego sera (np. mozzarella)
Składniki