Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Musztardowy indyk"
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 161
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 33
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 46
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 161
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 33
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 46
Składniki
Mięso umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Musztardę wymieszaj z cukrem, gałką muszkatołową i łyżką oleju. Posmaruj marynatą mięso, zawiń je ściśle w podwójną warstwę folii aluminiowej i nadaj mu podłużny kształt. Przykryj, wstaw do lodówki na całą noc.
Do żaroodpornego naczynia wlej 1/3 szklanki wody. Włóż mięso w folii. Przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 50 min w 180oC, podlewając wodą. Zdejmij folię i piecz dalej 15 min.
Ryż ugotuj na sypko. Na patelni rozgrzej masło. Wsyp ryż, kukurydzę, rodzynki i kurkumę. Podsmaż chwilę.
Mięso obłóż ryżem i brzoskwiniami napełnionymi żurawiną. Ozdób natką.
Szczypta zdrowia
Kurkuma nie tylko nadaje piękny żółty kolor, ale również jest bardzo zdrowa, m.in. redukuje cholesterol.Źródło: Naj